Grzanki z serem pleśniowym, miodem i rukolą

  • Napisane 15 października 2014 o 20:49

Prosty, smaczny i elegancki sposób na przystawkę. Jeżeli ktoś lubi połączenie słonego ze słodkim, to są grzanki dla niego.

 

15102014-IMG_6670

Składniki:

 

  • 1 bagietka
  • ok 3 łyżek miodu
  • 2 opakowania sera gorgonzola (lub inny ser pleśniowy)
  • rukola

 

Bagietkę pokroić ukośnie na kromki o grubości ok 1,5 cm. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Kromki ułożyć na blasze i podpiekać kilka minut aż brzegi zrobią się złotobrązowe. Wyjąć kromki z piekarnika. Na tym etapie przystawka może poczekać na gości a dalsze przygotowania zostawiamy na ‚ostatnią chwilę’. Na każdej kromce kładziemy plasterek sera i zapiekamy w piekarniku aż się rozpuści. Następnie wyjmujemy i maleńką strużką polewamy miodem ser. Tuż przed podaniem na każdą grzankę kładziemy po kilka listków rukoli. Rukolę można podać również osobno, tak aby każdy mógł sam się obsłużyć.

Dodaj komentarz