Zapiekany łosoś z kremowymi ziemniakami

  • Napisane 28 października 2014 o 18:47

Delikatna potrawa, która smakuje całej rodzinie. Ziemniaki zapiekane pod solidną warstwą śmietanki i kopru, a na nich łosoś.. pyszne.

 

18102014-IMG_6699

 

     Składniki:

 

  • 200 ml mleka
  • 200–300 g śmietany kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 1 kg ziemniaków
  • pęczek kopru
  • olej do wysmarowania naczynia
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 250 g pomidorków koktajlowych (można pominąć)
  • 600 g filetów z łososia bez skóry
  • pieprz

 

Mleko połączyć ze śmietaną, dodać posiekany koperek. Naczynie żaroodporne posmarować przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, następnie wysmarować olejem . Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Przełożyć do naczynia, posolić i doprawić gałką. Polać równomiernie mieszanką mleka i śmietany. Zapiekać ok. 40 minut w 200ºC.

Pomidorki przekroić na pół, łososia umyć i osuszyć, podzielić na 4 porcje. Ułożyć rybę oraz pomidorki na ziemniakach, doprawić pieprzem i solą, zapiekać dalsze 15-20 minut.

 

 

Źródło: „Kochen & genießen”

 

 

Dodaj komentarz