Skrzydełka w glazurze pomarańczowej

  • Napisane 11 listopada 2014 o 11:06

Ponownie lepkie skrzydełka z orientalną nutą. Dla amatorów słodko-słonych połączeń. Oryginalne i zarazem łatwe do zrobienia.

 

      Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurzych
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju

 

     Glazura:

  • 75 ml soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżki sosu sambal badjak lub innego na bazie chilli i czosnku
  • 3 łyżek bulionu drobiowego lub wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego
  • 2 łyżeczki wina ryżowego lub sherry (można pominąć)
  • 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej

 

 

Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Skrzydełka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, pieprzem i olejem. Żeby były bardziej chrupiące położyć je na ruszcie umieszczonym nad blachą do pieczenia. Można też je położyć bezpośrednio na blachę. Piec około 50 minut, obracając w połowie czasu pieczenia na drugą stronę.

Składniki glazury wymieszać w małym garnuszku. Gotować na średnim ogniu do momentu uzyskania konsystencji niezbyt gęstego syropu.

Upieczone skrzydełka wymieszać z glazurą aż będą nią całe pokryte.

 

Żródło: Rasa Malaysia

Dodaj komentarz