Ryż z warzywami

  • Napisane 3 grudnia 2014 o 19:19

Ulubiony ryż mojej rodziny. Jest bardzo zdrowym dodatkiem obiadowym ze względu na warzywa i kurkumę, które do  niego dodaję. Specjalnie trzymam w zamrażarce groszek mrożony, żeby mieć do ryżu. Jeżeli macie ryż, który został z wczorajszego obiadu, to bez wahania można go wykorzystać.

 

 

Ryż z warzywami

     Składniki:

  • 1,5 szklanki suchego ryżu
  • 1 marchewka pokrojona w zapałkę (julienne)
  • cebula pokrojona w piórka lub półtalarki
  • 2 pieczarki drobno pokrojone
  • 0,5 szklanki groszku mrożonego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • 2 łyżki oleju

 

Ugotować ryż, odcedzić odstawić. Na głębokiej patelni lub w garnku, rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, dodać kurkumę, marchewkę i pieczarki. Smażyć aż pieczarki zmiękną. Dodać groszek, zagrzać i posolić. Dodać ryż. Wszystko wymieszać i dobrze podgrzać. W razie potrzeby dodać nieco oleju i soli.

Komentarze (3) do Ryż z warzywami

  1. Uwielbiam żółty ryż, chociaż u nas ciężko dostać ostatnio. Raczej w tych większych marketach. W ogóle ryż i wszelkie kasze bardzo lubię bardziej jak ziemniaki.

  2. ~foodmania pisze:

    i do takiego posiłku mięsa nie potrzeba :)

    • Sabina pisze:

      Racja, można dodać jajko. Podczas podgrzewania ryżu z warzywami, wystarczy zrobić nieco miejsca na patelni, dodać roztrzepane jajko i je usmażyć. Rozdzielić łopatką na mniejsze części i wymieszać z ryżem.

Dodaj komentarz