Jabłecznik maślany z nutą wanilii

  • Napisane 4 grudnia 2014 o 09:00

Robiłam w życiu wiele ciast z dodatkiem jabłek. Ten jabłecznik jest moim ulubionym od lat. Jest pokryty kruchą warstwą ciasta, która rozpływa się w ustach. Kwaskowy smak jabłek w połączeniu z cukrem waniliowym, oraz maślanym ciastem. Uwaga, można się od tego uzależnić ;-)

Jabłecznik

 

     Składniki:

     Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18-36 %

 

      Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek (8-10 sztuk, najlepiej twardych, kwaskowych)
  • cukier waniliowy *
  • 3 łyżki cukru

 

      Piana:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

 

*jeżeli wolicie ciasto mniej słodkie, można dodać aromat waniliowy zamiast cukru

 

Składniki ciasta szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki. Usmażyć na patelni z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto wyjąć i podzielić na 2 kule, jedną nieco mniejszą. Większą porcją ciasta wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut.  Wyjąć i ostudzić.

Ubić białka z solą. Pod koniec ubijania dodać cukier.

Na spodzie ciasta rozłożyć jabłka i pokryć je równomiernie pianą z białek. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pokrywając pianę.

Piec w temperaturze 180ºC około 20-25 minut.

Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia, o ile coś zostanie ;-)

Komentarze (20) do Jabłecznik maślany z nutą wanilii

  1. ~Agnieszka pisze:

    WOW! Nie jestem zbyt dobra w pieczeniu, ale jabłecznik wyszedł obłędny! Mam nadzieję, że znajdę tu jeszcze nie jeden fajny przepis :) Pozdrawiam :)

  2. cudownie to wygląda. aż się chce wyjąć ze zdjęcia i zjeść. Spróbuje zrobić może mi wyjdzie :) Trzymaj kciuki. Super.

  3. ~uschi pisze:

    Robie takie ciast od „wiekow”i nigdy nie podpiekam spodu.Jest to tzw.plesniak.Nie zgadzam sie tez by do szarlotek uzywac startych jablek.Pozdrawiam.

    • Sabina pisze:

      Uważam, że zawsze można się spierać w kwestii nazw potraw. Dla mnie najważniejszy jest smak i przy tym pozostanę:) Pozdrawiam serdecznie

  4. Bardzo apetyczne ciasto, do siebie zapraszam na pyszną szarlotkę na kruchym cieście
    http://bulkazchlebem.pl/szarlotka

  5. ~vbenita pisze:

    A nie jest to tradycyjna szarlotka?

  6. ~magda pisze:

    śmietana 18 czy 36% to jest zdecydowana różnica? Która bardziej się nadaje?

    • Sabina pisze:

      Zawsze daję taką jaką mam akurat otwarta w lodówce:) Przy użyciu 2 łyżek do ciasta chyba nie ma zbyt wielkiej różnicy.

  7. ~Klara pisze:

    Fajny przepis , tylko proszę o podanie czasu i temperatury pieczenia po dodaniu piany.

  8. Wyśmienite ciacho, kradnę przepis i robię w ten weekend :-)
    Zapraszam na moje ciasto kokosowe bez pieczenia:

    http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html

  9. ~Obżarciuch pisze:

    można chodź kawałeczek?? pyszny jabłecznik
    zapraszam do mnie na smakołyki z jabłkami
    http://oobzarciuch.blogspot.com/search?q=jab%C5%82ka

    pozdrawiam!

Dodaj komentarz