Roszponka z oliwą, czosnkiem i jajkiem na twardo

  • Napisane 8 grudnia 2014 o 17:56

Rewelacyjna sałatka. Jadłam ją u mojej koleżanki Eli. Jej mąż jest rodzinnym specjalistą od sałatek, a dokładnej od sosów do sałat. To jest jeden z jego sposobów na podanie roszponki. Dla wielbicieli czosnku prawdziwa rozkosz.

Roszponka1

      Składniki:

  • 100 g roszponki
  • 1 jajko ugotowane na twardo, posiekane
  • 2  wyciśnięte ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli*

 

*maksymalnie, najlepiej na początku dać nieco mniej a potem dosolić

Roszponkę umyć o osuszyć. Pozostałe składniki dobrze połączyć. Tuż przed podaniem wymieszać roszponkę z sosem.

 

Dodaj komentarz