Frytki ze słodkich ziemniaków z harissą

  • Napisane 8 stycznia 2015 o 18:01

Pieczone słodkie ziemniaki, konsystencja przypominają mi nieco pieczoną dynię. Bardzo odległe w smaku od zwykłych ziemniaków. Smaczne ziołowe, lekko pikantne frytki najlepiej będą pasować do pieczonego mięsa.

 

Frytki ze słodkich ziemniaków

      Składniki:

  • 2 duże bataty (ok. 700 g )
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka harissy *
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (cumin)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

 

*pikantna pasta z chili i czosnku używana głównie w krajach Afryki północnej

 

Ziemniaki obrać i pokroić w kawałki przypominające frytki. Pozostałe składniki wymieszać w dużym naczyniu. Powstała marynatą dokładnie pokryć frytki. Przełożyć na blachę i piec w 200°C przez około 20 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 22o°C i piec jeszcze 5 minut.

 

Źródło: Saveurs 2013

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (2) do Frytki ze słodkich ziemniaków z harissą

  1. ~foodmania pisze:

    uwielbiam bataty, te frytki musiały być rewelacyjne!

Dodaj komentarz