Drożdżowy płatek śniegu

  • Napisane 1 lutego 2015 o 18:42

Pyszne drożdżowe ciasto, przekładane kremem kakaowo-orzechowym. Bardzo efektowny wygląd, który pozwoli Wam zaskoczyć gości i rodzinę. Przepis ten jest kolejnym, który „wypatrzyłam” na blogu „C’est ma fournée”.  Od razu mój wzrok przyciągnęło zdjęcie tego wypieku. Płatek śniegu – zdaje się być na czasie gdy spoglądam przez okno :)

 

Drożdżowy płatek śniegu2     Składniki:(na tortownicę o śr. 26 cm)

  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 200 ml crème fraîche lub gęstej, kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru
  • 2 jajka + tyle letniego mleka żeby razem było 180 g
  • 1 łyżeczka soli
  • około 400 g kremu orzechowo-kakaowego (np. nutella)

 

 

 

 

Drozdy

 

 

Drożdże wkruszyć do miski, dodać mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodać jajka z mlekiem, crème fraîche. Dobrze wyrobić ciasto, jeżeli się za bardzo lepi dodać nieco mąki. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.*

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ciasto podzielić na równe 4 części. Rozwałkować 1- szą część ciasta na płat  większy niż spód od tortownicy. Przełożyć na blachę do pieczenia. Posmarować warstwą kremu. Rozwałkować kolejną część ciasta i położyć na kremie. Ponownie posmarować kremem. Ponowić te czynności z pozostałym ciastem. Ostatnia warstwa ma pozostać bez kremu.

Przykładając spód tortownicy wyciąć okrąg w cieście. Resztki pozostałe po wycięciu można poskręcać i upiec drożdżowe świderki.

Szklankę lub inne naczynie o okrągłym dnie lekko przycisnąć na środku ciasta. Zrobić 4 równe nacięcia, które ponownie 3 razy naciąć. Każdy z pasków obrócić w przeciwnym kierunku 2 razy. Lewy 2 razy w lewo, prawy 2 razy w prawo. Zrobić to samo z pozostałymi pasami ciasta wywijając po 2 na raz.

Ostrożnie nałożyć obręcz od tortownicy na ciasto, tak aby w całości znajdowało się ono w środku. Przykryć wilgotną ściereczką i  pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 3 godziny do wyrośnięcia.*

Piec w temperaturze 150ºC 25-30 minut do lekko brązowego koloru.

*włączam piekarnik na kilka minut na 50-100ºC , wyłączam wkładam ciasto do wyrośnięcia, drzwiczki pozostawiam uchylone. W razie potrzeby włączam ponownie na chwilę na 50ºC

Drożdżowy płatek śniegu1

Dodaj komentarz