Bagietki, tradycyjny przepis francuski

  • Napisane 3 marca 2015 o 20:07

Jeden z prostszych przepisów na pieczywo, z jakiego korzystałam. Bez zakwasów, zaczynów itp. Bardzo smaczne bagietki, z chrupiącą skórką.

Bagietki

     Składniki: (na 2 nieduże bagietki)

  • 375 g mąki pszennej bez dodatków
  • 250-300 ml letniej wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

 

Mąkę przesiać razem z solą do dużej miski lub misy robota. Drożdże rozetrzeć z łyżką wody. Ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto. Może być nieco lepkie. Trzykrotnie złożyć ciasto, rozciągając je i zlepiając brzegi. Przełożyć do miski  i przykryć wilgotną ściereczką. Po 20 minutach ponownie złożyć ciasto 3 razy. Czynność powtarzać trzykrotnie w odstępie 20 minut. Pozostawić ciasto przykryte, w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

Delikatnie, nie uciskając zbytnio ciasta uformować 2 bagietki, najlepiej rolując 2 długie wałeczki. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 250 ºC. Bagietki naciąć ostrym nożem ukośnie w kilku miejscach. Lekko zwilżyć wierzch wodą. Piec około 20 minut na brązowo. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Źródło

 

Komentarze (5) do Bagietki, tradycyjny przepis francuski

  1. ~DOROTEA pisze:

    nareszcie bagietki o jakich marzę… odrobinę kształt mi nie wyszedł ,ale to nie ważne POLECAM :) Dziękuję za przepis :)

  2. ~Robert pisze:

    Prosty, konkretny przepis na bagietki. Jedyny minus to czas oczekiwania na ich zrobienie, najlepiej w końcu smakują gorące. Do tego przygotować sobie masełko czosnkowe z dodatkiem prażonej cebulki. :D

  3. ~elizabeth pisze:

    pyszne bagietki, takie prosto z piekarni.
    balam sie , ze ciasto jest za luzne ale wyszly przepyszne, dzieki :)

    • Sabina pisze:

      Cieszę się ogromnie, że wypróbowałaś ten przepis. Tak, zgadza się ciasto drożdżowe na pieczywo jest często luźniejsze niż na słodkie wypieki. Pozdrawiam, miłej niedzieli.

Dodaj komentarz