Kurczak w sosie chili po tajsku

  • Napisane 13 marca 2015 o 09:47

Pyszne, słodkie kawałki kurczaka z czosnkiem i chili. Tak jak większość dań azjatyckich ta potrawa charakteryzuje się szybkim i prostym wykonaniem. Dzisiaj wyjątkowo mało składników, co niektórych z pewnością ucieszy;) Przepis pochodzi ze strony Rasa Malaysia, jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych. I tak, oto mamy w prosty i szybki sposób kawałek Tajlandii na talerzu:)

Kurczak w sosie chili po tajsku      Składniki:

  • 250 g piersi drobiowych pokrojonych na małe kawałki (na kęs)
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 4 łyżki gotowego, słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sezamu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry
  • olej do głębokiego smażenia

     Ciasto:

  • 1 białko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli

 

W dużej misce połączyć dobrze wszystkie składniki na ciasto i dodać kurczaka. Wszystko razem dobrze wymieszać tak, aby mięso było całkowicie pokryte ciastem. W głębokiej patelni lub woku rozgrzać sporą ilość oleju (około 1,5 cm wysokości). Smażyć piersi, wyjmując kawałek po kawałku z ciasta i kładąc ostrożnie na rozgrzany olej. Smażyć na jasnozłoty kolor.

Na drugiej patelni (lub tej samej, umytej), rozgrzać łyżkę oleju i lekko podsmażyć czosnek. Nie przyrumienić! Ma się tylko wydobyć aromat. Dodać kurczaka, sos chili i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i razem zagrzać. Wymieszać z natką i sezamem. Można podać z ryżem lub makaronem.

 

Dodaj komentarz