Chapati – indyjskie pieczywo

  • Napisane 29 marca 2015 o 15:14

W indyjskiej kuchni bardzo popularne są wszelkiego rodzaju chlebki, podpłomyki czy też placki. Służą one często jako naczynie, podstawka, na która nakłada się potrawę lub macza się je w sosie. Zastosowanie jest bardzo szerokie. Najważniejsze, że przygotowanie jest dość proste i szybkie. Koszt wykonania również jest niewielki. Na moim blogu widnieje już przepis na inne pieczywko indyjskie – naan. Chapati w odróżnieniu do naan jest bardziej płaskim plackiem, przypominającym lekko chrupki naleśnik.

 

Chapati

 

     Składniki: (na około 8 sztuk)

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, lub specjalnej do chapati
  • 1/2 do 1 szklanki wody
  • olej do smażenia

 

Z mąki i wody należy wyrobić ciasto. Wodę należy dodawać stopniowo. Ciasto powinno być sprężyste i nielepiące się do rąk. Uformować 8 kulek. Blat oprószyć mąką (tą samą, którą użyliśmy do wykonania ciasta) i rozwałkować każdą kulkę na placek o grubości około 1 mm. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni i smażyć placki na średnim lub większym  ogniu z obu stron po około 30 sekund. Pęcherzyki na cieście powinny być przyrumienione. Podawać do różnego rodzaju potraw indyjskich np. Butter chicken maczając w sosie.

Dodaj komentarz