Bułeczki z boczkiem i cebulką

  • Napisane 15 września 2015 o 16:49

Uwielbiam pieczywo, najlepiej jak jest z dodatkami. Te, są niezwykle chrupiące. Zrobiłam je z mąki chlebowej ale można użyć równie dobrze pszennej do zwykłych wypieków tj. typ 550 (np. luksusowa)

 

Bułeczki z boczkiem i cebula

      Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego ,pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w małą kostkę
  • 300 g mąki chlebowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody

 

Boczek podsmażyć na patelni razem z cebulką. Cebulka powinna się zeszklić, nie zarumienić. Umieścić na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.

Drożdże rozpuścić w wodzie i dobrze wymieszać. Mąkę połączyć z solą i zrobić na środku wgłębienie. Wlać drożdże i wyrobić z mąką na jednolite ciasto. Powinno odchodzić od ręki. Jeżeli będzie się bardzo kleiło należy dodać nieco mąki. Dodać osączony z tłuszczu boczek i cebulę. Ponownie wyrobić. Przykryć wilgotną ściereczką o odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę*.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych kulek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Każdą bułeczkę naciąć ostrym nożem lub nożyczkami na krzyż. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.

*można nagrzać piekarnik do 100ºC, wyłączyć i umieścić w nim ciasto do wyrośnięcia, lub zagotować wodę w garnku odwrócić pokrywkę i na niej umieścić miskę z ciastem do wyrośnięcia

 

Komentarze (6) do Bułeczki z boczkiem i cebulką

  1. ~elizabeth pisze:

    juz sie biore do wypieku, buzka

  2. ~Magda pisze:

    Ostatnio mam fazę na boczek, więc te bułeczki jak dla mnie w sam raz :)
    Pozdrawiam,
    M

  3. ~An etka pisze:

    Mówiąc o mące chlebowej zwykle mamy na myśli właśnie pszenną typ 750. A tu czytam, że do tych bułeczek była użyta mąka chlebowa, ale można uzyć równie dobrze użyć pszennej. Jak mam to rozumieć :) ?

    • Sabina pisze:

      Miałam na myśli zwykłą pszenną np. typ 550. Ja użyłam halb-weissmehl, czasem ciężko przełożyć dokładnie rodzaje mąk występujących w różnych krajach. Mieszkam w Szwajcarii, gdzie są mąki, których nazwy ciężko rozszyfrować;) Pozdrawiam

Dodaj komentarz