Chow Mein z wołowiną

  • Napisane 30 stycznia 2016 o 11:09

‚Szołmen’ – jak to spolszczył mój mąż ;-) , jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Chow Mein (czyt. czoł mejn)oznacza smażony makaron. Ja użyłam świeżego tagliatelle ale można użyć jakiegokolwiek długiego makaronu jajecznego. Danie jest proste, w smaku łagodne i wymaga niewielu składników. Zamiast wołowiny można użyć drobiu lub wieprzowiny.

Wołowina Chow Mein

      Składniki: (na 4 osoby)

  • 400-500 g chudej wołowiny pociętej w cienkie paski
  • 1,5 świeżej papryki pokrojonej w cienkie paski (najlepiej użyć różne kolory)
  • 250 g makaronu jajecznego, ugotowanego i schłodzonego
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 wyciśnięte lub posiekane ząbki czosnku
  • olej roślinny do smażenia

 

     Marynata:

  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju sezamowego

 

     Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu ostrygowego

 

Połączyć wołowinę z marynatą w szklanym naczyniu i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzać około 2 łyżek oleju. Dodać czosnek i przesmażać kilka sekund (uważać żeby się nie przyrumienił). Dodać wołowinę i usmażyć. Usmażone mięso przełożyć wraz z czosnkiem na talerz.

Przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, dodać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Dodać paprykę i cebulę. Smażyć aż warzywa nieco zmiękną. Dodać makaron, mięso  i sos. Wszystko wymieszać i dobrze zagrzać. W razie potrzeby doprawić sosem sojowym.

 

1 komentarz do Chow Mein z wołowiną

  1. ~Beata pisze:

    Zrobiłam bez wina ryżowego bo nie miałam ale mimo tego danie godne polecenia

Dodaj komentarz