Truskawkowy tort na Wielkanoc

  • Napisane 8 marca 2016 o 11:18

Przepis na ten cudowny, świąteczny deser znalazłam na stronie www.lecker.de. Uwielbiam truskawkowe ciasta, szczególnie te kremowe. Trochę jest zachodu z przygotowaniem tego tortu bo pracę należy rozłożyć na dwa dni, ale uważam że warto. W przepisie dokonałam małych modyfikacji odnośnie ilości niektórych składników. Podano wg mnie za dużą ilość śmietany i migdałów. Jeżeli chodzi o dekorację, a konkretniej owieczki z marcepanu, to podaje proponowaną ilość składników na wykonanie ok. 8 sztuk. Z powodzeniem można zmniejszyć tą ilość, jeżeli nie zależy Wam na tak licznym stadku;)  Na moim torcie znajduję się również czekoladowy płotek, którego nie ujęłam na zdjęciu.

Ciasto jest pyszne, kremowe, dość słodkie. Składa się z kilku warstw: kruchego, twardego spodu, biszkoptu oraz masy truskawkowo-serowej. Spód jest dość twardy i właściwie  można by było go pominąć, ale sądzę że stanowi solidną podstawę dla tego wilgotnego i ciężkiego tortu.

 

Truskawkowy tort wielkanocny1 kopia

     Składniki:

     Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej, jasnej
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła

 

     Ciasto biszkoptowe:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 75 g cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej, jasnej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej (inaczej mąki ziemniaczanej)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

     Masa truskawkowo-serowa:

  • 300 g mrożonych truskawek ( rozmrożonych)
  • 500 g serka homogenizowanego, niesłodzonego lub magerquark, séré (jeżeli używacie słodzonego to należy zmniejszyć ilość cukru w masie)
  • 6 listków żelatyny
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g śmietany kremówki (32-36%)

 

     ponadto:

  • około 225 g konfitury z truskawek do posmarowania blatów ciasta

 

     Dekoracja:

  • 400 ml śmietany kremówki (32-36%)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g płatków migdałowych (może być mniej)

 

     Owieczki:

  • 200 g gotowej do spożycia masy marcepanowej, jasnej (na ok 8-9 owieczek)
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • małe cukierki w kolorze czarnym do zrobienia oczu lub odrobina rozpuszczonej czekolady
  • kilka płatków migdałowych na uszy (należy odjąć z ilości przewidzianej na dekorację)

     Płotek z czekolady:

  • około 50 g czekolady (czarnej, mlecznej lub połączenia obu)

 

 

WYKONANIE:

Ciasto kruche:

Szybko zagnieść mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy, jajko i masło pokrojone w małe kawałki. Gładkie, zagniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.

Ciasto biszkoptowe:

Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w misie miksera, dodać 3 łyżki zimnej wody i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i szczyptę soli. Nie przerywając ubijania (zmniejszyć obroty miksera) dodać żółtka. Wyłączyć mikser i mieszając delikatnie trzepaczką, stopniowo dodawać przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 150ºC z termoobiegiem lub 175°C bez termoobiegu grzałka góra-dół. Dobrze wymieszane ciasto przelać do tortownicy i piec przez około 18-20 minut. Do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia. Formę umyć i przejść do pieczenia ciasta kruchego. Piekarnika nie musimy wyłączać, ciasto kruche pieczemy w tej samej temperaturze.

Ciasto kruche-pieczenie:

Tortownicę, w której piekliśmy biszkopt lekko natłuścić i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Następnie wyłożyć nim spód tortownicy. Jeżeli wyłączyliśmy piekarnik należy go ponownie nagrzać do  150ºC z termoobiegiem lub 175°C bez termoobiegu grzałka góra-dół. Piec około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie do ostudzenia.

Masa truskawkowo-serowa oraz montowanie tortu:

Rozmrożone truskawki zmiksować przy pomocy miksera lub blendera. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Biszkopt przekroić na pół tworząc dwa blaty. Kruche ciasto (pozostawione w zapiętej tortownicy) posmarować równomiernie około 100 g konfitury. Jeden z biszkoptowych blatów umieścić na kruchym cieście.

Wymieszać dokładnie serek, truskawki, cukier (75 g) i cukier waniliowy. 200 g śmietany ubić na sztywno. Żelatynę dobrze odcisnąć i rozpuścić w małym garnuszku podgrzewając na średnim ogniu (uważać żeby nie zagotować!, podgrzewać tylko do rozpuszczenia). Zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki masy serowej i wymieszać. Połączyć z pozostałą masą. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby masa troszkę zgęstniała (nadal będzie płynna ale bardziej gęsta).

Dodawać stopniowo ubitą śmietanę, mieszając trzepaczką. Całość wyłożyć na do tortownicy na umieszczone w niej wcześniej dwa blaty ciasta. Wygładzić wierzch. Drugi biszkoptowy blat posmarować pozostałą konfiturą i ostrożnie odwracając położyć posmarowaną stroną na masie serowej. Umieścić całość w lodówce na kilka godzin (po 4 godzinach masa nie była jeszcze ścięta), najlepiej na noc.

Dekoracja:

Czekoladowy płotek: (można całkowicie pominąć)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej nastawionej na małą temperaturę. Rękaw cukierniczy napełnić czekoladą i na niewielkim kawałku papieru do pieczenia narysować płotek (ok. 12 cm długości i 6 cm wysokości) z jedną deseczką poprzeczną i kilkoma pionowymi sztachetkami. Odłożyć na 1, 1,5 godziny do lodówki.

Płatki migdałowe uprażyć na patelni (średnim ogniu) bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić do ostudzenia.

Owieczki:

Z masy marcepanowej uformować 8 kulek wielkości orzecha włoskiego i 8 kulek wielkości orzecha laskowego. Większe kulki lekko rozciągnąć tworząc tułów owieczki i na końcu lekko naciągnąć i utworzyć ogonek. Każdy tułów zwilżyć nieco wodą i oprószyć wiórkami kokosowymi.

W małych kuleczkach zrobić uszy wbijając kawałki płatków migdałowych. Przestrzeń pomiędzy uszami lekko zwilżyć wodą i oprószyć wiórkami kokosowymi tworząc czuprynkę.  Oczy zrobić za pomocą roztopionej czekolady lub gotowych cukierków w ciemnym kolorze. Przymocować delikatnie łebki do tułowia, dociskając. Można je również przykleić na odrobinę lukru lub rozpuszczoną czekoladę.

Śmietanę przeznaczoną do dekoracji (400 g) ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier oraz cukier waniliowy. Okroić dookoła nożem ciasto, następnie zdjąć obręcz. Posmarować wierzch oraz brzegi ubitą śmietaną. Brzegi tortu oprószyć płatkami migdałowymi. Na wierzchu z brzegu, przymocować, lekko wbijając, płotek. Owieczki ułożyć dowolnie na torcie.

       Wskazówki:

  • żeby sobie ułatwić odwracanie wierzchniej warstwy biszkoptu, posmarowanej dżemem, należy spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i pozostawić papier na biszkopcie, po przekrojeniu na dwa placki, część z papierem zostawić na koniec. Posmarować ją konfiturą i mając papier za podstawę delikatnie przewrócić i ułożyć na wierzchu ciasta posmarowaną częścią do dołu, następnie ostrożnie zdjąć papier.
  • jeżeli główki owieczek nie będą się chciały trzymać, można je przykleić na roztopioną, już gęstniejącą czekoladę i od razu włożyć do lodówki, ja umocowałam na częściach wykałaczek ale z uwagi na bezpieczeństwo dzieci oraz gości odradzam ten pomysł

Komentarze (9) do Truskawkowy tort na Wielkanoc

  1. ~elizabeth pisze:

    wspaniale wyglada ten torcik i super pomysl na wielkanocny deser.
    Jak zrobie na pewno napisze
    papa

  2. ~Beata pisze:

    Dzisiaj zrobiłam to ciasto i jest super, pominęłam kruchy spód i dodałam mniej migdałów, ciasto wyborne i wbrew pozorom nie jest pracochłonne, na Wielkanoc również zagości na moim stole.

    • Sabina pisze:

      Zgadza się, wbrew pozorom nie jest pracochłonne ani skomplikowane. Przepis jest dosyć długi bo chciałam wszystko jak najdokładniej opisać.

  3. ~ami pisze:

    Wspaniały torcik, a dekoracja przeurocza :)

  4. Szkoda że czekoladowy płotek nie załapał się na zdjęcie, jestem ciekawa jak wyszedł

  5. Piękny torcik, a owieczki super, chyba wypróbuje :)

Dodaj komentarz