Ciasto z jabłkami po żydowsku

  • Napisane 8 listopada 2016 o 11:21

Przepis jak najbardziej na czasie. W takie ponure dni nie ma nic bardziej pokrzepiającego niż jabłecznik. I ten zapach cynamonu…Wyjątkowa kombinacja w tym cieście smaków, cynamon i skórka cytrynowa. Bardzo przyjemnie współgrają.

     Składniki:

     Jabłka:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 cytryna (wyciśnięty sok i otarta skórka)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

     Ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka oleju (o neutralnym smaku, np. słonecznikowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (połączyć z mąką)
  • 250 g mąki pszennej

 

  • cukier puder do oprószenia ciasta

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki. Umieścić w dużej misce i połączyć z cukrem waniliowym, cynamonem, skórką i sokiem z cytryny. Odstawić na bok.

Nagrzać piekarnik do 180 C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Całe jajka ucierać z cukrem przez kilka minut na puch. Powoli dodawać olej. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Połowę masy wlać na dno tortownicy. Ułożyć na cieście połowę jabłek, następnie przykryć pozostałym ciastem i na wierzchu ułożyć resztę jabłek.

Piec około 70 minut. Jeżeli jabłka na wierzchu zaczną się wcześniej rumienić trzeba ciasto przykryć folią aluminiową. Piec do tzw. suchego patyczka. Pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia. Oprószyć wierzch cukrem pudrem.

Komentarze (4) do Ciasto z jabłkami po żydowsku

  1. ~Magda pisze:

    Super, jabłka i cynamon to coś dla mnie :)

  2. ~Beata pisze:

    dobre, delikatne i mięciutkie jak biszkopt

  3. ~Sarna pisze:

    uwielbiam jabłkowe ciasta,
    wygląda pysznie :)

Odpowiedz na „SabinaAnuluj pisanie odpowiedzi