Skrzydełka „Palce lizać”

  • Napisane 9 listopada 2016 o 16:30

Lepkie, słodziuchne, słone, pyszne. Na styl azjatycki, bo jakże by inaczej :) Skrzydełka muszą się marynować co najmniej przez 2 godziny.

 

Skrzydełka 'Palce lizać'

     Składniki:

  • ok. 500 g skrzydełek
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek  imbiru, startego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 50 ml sosu sojowego
  • ok. 50 ml ketchupu

 

Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do dużej miski. W osobnym naczyniu połączyć czosnek, imbir, cynamon, miód, sos sojowy i ketchup. Tak przygotowaną marynata polać skrzydełka, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Nagrzać piekarnik do 200ºC (grzałka góra-dół) lub na 180ºC z termoobiegiem.

Skrzydełka przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 40 minut.

Komentarze (2) do Skrzydełka „Palce lizać”

  1. ~Elizabeth pisze:

    przepis wyprobowany wczoraj,bardzo wszystkim smakowalo,
    ja robilam palki z kurczaka zeby bylo co pojesc:)
    dzieki za przepis

Odpowiedz na „SabinaAnuluj pisanie odpowiedzi