Kokosowy ryż z karmelizowaną cebulką

  • Napisane 20 listopada 2016 o 18:35

Ryż w kolejnej odsłonie ;) Tym razem delikatny, kokosowy. Nie deser, ale dodatek do obiadu.

Kokosowy ryż z karmelizowana cebulka

      Składniki:

  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • pęczek cebulki dymki ze szczypiorem, drobno pokrojonej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 – 1,5 łyżki sosu sojowego (do smaku)
  • 2 łyżki oleju do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy

 

Ugotować ryż na sypko, odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulkę i szczypior aż się lekko zarumienią. Dodać ryż i sos sojowy, wszystko dobrze wymieszać i podgrzać.

Dodaj komentarz