Surówka z białej kapusty ze świeżym ogórkiem i koperkiem

  • Napisane 20 listopada 2016 o 12:37

Zdarza się Wam coś zjeść w restauracji coś niespecjalnie wyszukanego, ale przywołującego wspomnienia z dzieciństwa? Mi się to zdarza kiedy spędzam wakacje w Polsce. Polskie surówki i zupy… Nie wiem czy jest jeszcze inny kraj na świecie poza Polską, gdzie przyrządza się tyle rodzajów zup i surówek.

Jedną z takich surówek właśnie jest ta – z białej kapusty i ogórka, na którą trafiłam w jednej z rybnych knajpek w Polsce. Buszowałam jakiś czas w internecie i ją wreszcie znalazłam! Jest naprawdę pyszna!

 

Surówka z białej kapusty z ogórkiem

     Składniki:

  • ok. 1 kg białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 1 świeży ogórek
  • pęczek drobno posiekanego kopru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy)
  • sól i pieprz do smaku

 

Ogórek dobrze myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Kroimy lub szatkujemy razem z kapusta na cienkie połplastry. Dodajemy koperek i pozostałe przyprawy. Z przyprawami należy uważać najlepiej dodawać po trochu i próbować.  Całość dobrze mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.  

 

Źródło

Dodaj komentarz