Marchewkowy krem z miodem i czosnkowymi grzankami

  • Napisane 18 stycznia 2017 o 19:38

Pyszna, prosta i sycąca zarazem zupa. W odróżnieniu do innych, znanych mi kremów z marchwi ten jest łagodny, pozbawiony egzotycznych akcentów smakowych. W podstawowej wersji z pewnością zdobędzie podniebienia najmłodszych natomiast po dodaniu odrobiny chili nabierze charakteru. Można go przygotować w wersji całkowicie wegetariańskiej na warzywnym bulionie z grzankami, lub z dodatkiem wysmażonych plastrów boczku.

 

Marchewkowy krem z miodem i czosnkowymi grzankami

      Składniki: (2 osoby, solidne michy ;))

  • 400 g marchwi, obranej i pokrojonej w kosteczkę
  • 1 por (tylko biała część), pokrojony w plasterki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 liść laurowy
  • ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
  • 1 – 2 łyżki masła
  • płatki chili, opcjonalnie
  • kwaśna śmietana lub jogurt do przybrania
  • grzanki czosnkowe lub plastry wysmażonego boczku do podania

 

W średnim garnku rozpuścić masło i poddusić przez około 3 minuty pokrojony por. Następnie dodać marchew, miód, liść laurowy oraz płatki chili (jeżeli używamy). Dusić wszystko przez około 2 minuty następnie zalać bulionem nieco ponad wysokość  warzyw (resztą bulionu będziemy regulować gęstość zupy).

Gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie, około 20 – 30 minut. Wyjąć liść laurowy i całość zmiksować w blenderze lub za pomocą „żyrafy”. Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy trochę bulionu. Całość ponownie zagotowujemy.

Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu z wybranymi dodatkami.

 

Źródło

 

Komentarze (2) do Marchewkowy krem z miodem i czosnkowymi grzankami

  1. ~Ania pisze:

    Pyszne, spróbuję, a ja proponuję domowe swojskie wyroby, pyszne sery, chleby i inne http://blog.winoiser.com

  2. ~Ola pisze:

    Świetny przepis. Sabina jest moim mega autorytetem kulinarnym. Gotuje z miłością i dla miłości i wg mnie powinna mieć swoją restaurację.

    Gdyby ktoś szukał ciekawostek o kuchni szwajcarskiej, to zapraszam do artykułu o Raclette:
    http://konnowszwajcarie.blogspot.ch/2017/01/raclette-i-inna-bida-kuchnia.html

    lub świetnego przepisu CHPD na krewetki:
    http://konnowszwajcarie.blogspot.ch/2016/12/krewetkowy-orgazm-przepis.html

Dodaj komentarz